De wettelijke intrestvoet voor 2019, die gebruikt wordt in burgerlijke en handelszaken, blijft onveranderd ten opzichte van die van 2018. Maar hoe zit het met de andere intrestvoeten bij betalingsachterstand? Het is immers zo dat de meeste intrestvoeten vastgelegd worden voor een semester of een maand.
De wettelijke intrestvoet geldt louter wanneer er tussen de betrokken partijen geen intrestvoet wordt afgesproken voor laattijdige betaling. Is dit wel het geval, dan geldt de intrestvoet als overeengekomen. We spreken in dat geval over een contractuele intrestvoet.
De wettelijke intrestvoet is van toepassing bij:
De wettelijke intrestvoet bedraagt 2% voor 2019 en blijft het hele jaar door geldig.
Nalatigheidsintresten zijn verschuldigd door belastingplichtigen. De rentevoet van de nalatigheidsintresten is voor het kalenderjaar 2019 vastgelegd op 4% (zoals in 2018). Tot en met 31 december 2017 was een vast tarief van 7% van toepassing.
Moratoriumintresten zijn verschuldigd door de staat. De rentevoet inzake moratoriumintresten is gelijk aan de vastgestelde rentevoet inzake nalatigheidsintresten, verminderd met twee procentpunten. Voor het kalenderjaar 2018 en het kalenderjaar 2019 is de rentevoet dus 2%.
In sociale zaken wordt er een vast tarief toegepast van 7%. Een tarief dat zelfs blijft gelden wanneer de sociale wetten naar de wettelijke intrestvoet in burgerlijke en handelszaken verwijzen.
Om van een handelstransactie te kunnen spreken moet er aan een aantal voorwaarden voldaan worden.
Een handelstransactie is elke transactie tegen betaling:
Bovendien moet deze transactie leiden tot één van volgende zaken:
Van 1 januari 2019 tot en met 30 juni 2019 (eerste semester 2019) bedraagt de intrestvoet bij handelstransacties 8%. Hij blijft ongewijzigd ten opzichte van de intrestvoet die gold van 1 juli 2018 tot 31 december 2018 (tweede semester 2018).
Als er in de overeenkomst geen betalingstermijn werd afgesproken, dan moet de factuur binnen de 30 dagen betaald worden. Twee belangrijke vuistregels dienen hierbij in acht genomen te worden:
Voor overheidsopdrachten boven het drempelbedrag van 30.000 euro (zie supra) bedragen de intrestvoeten voor het eerste semester van 2019 respectievelijk:
Op Publicprocurement.be kan je een overzicht terugvinden van alle rentevoeten:
http://www.publicprocurement.be/nl/overheidsopdrachten/regelgeving/verwijlintresten
Source: Kluwer Easyweb