Een reeks wettelijke en statutaire formaliteiten houden het organiseren van een algemene vergadering in het gareel. De gelijke behandeling van elke aandeelhouder -ongeacht zijn kleine of grote participatie- staat voorop. Het artikel 64 van het Wetboek van Vennootschappen somt de schendingen op die aanleiding kunnen geven tot de nietigheid van een besluit van uw algemene vergadering.
We citeren artikel 64 van het Wetboek van Vennootschappen.
Een besluit van de algemene vergadering is nietig:
We hebben het dus over de volgende inbreuken :
De nietigheid treedt niet van rechtswege in. De nietigheid moet steeds gevorderd worden door een belanghebbende (lees aandeelhouder, zaakvoerder, derde met een rechtmatig belang of schuldeiser van de vennootschap). De rechtbank van koophandel van de zetel van de vennootschap spreekt de nietigheid uit. Dit betekent dus dat de besluiten van de algemene vergadering minstens voorlopig geldig zijn. De (on)regelmatige beslissing bindt niet enkel de vennootschap maar ook derden aan wie de beslissing tegenstelbaar is.
Naar aanleiding van een beslissing ten gronde kan elke belanghebbende in kort geding de voorlopige schorsing of opschorting van het genomen besluiten vorderen. Daarvoor zijn gewichtige redenen nodig.
Opgelet; Voor een vordering tot nietigverklaring of opschorting geldt een vervaltermijn van 6 maanden. Na die termijn van 6 maanden kan u een onregelmatig genomen beslissing niet meer aanvechten. De beslissing van de algemene vergadering is dan definitief. De termijn van zes maanden loopt vanaf de dag waarop de besluiten kunnen worden tegengeworpen aan diegene die de nietigheid inroept, of vanaf de dag waarop hij er kennis van heeft gekregen.
Een nietig besluit wordt geacht nooit te zijn genomen vanaf de dag waarop de algemene vergadering het heeft genomen.
Source: Kluwer Easyweb