Ga vanaf nu belastingvrij bijklussen | Stremersch Accountancy
Cateringkosten aftrekbaar
Cateringkosten nu volledig aftrekbaar
14 september 2018
facelift btwboete
Facelift voor btw-boeten
10 oktober 2018

Ga vanaf nu belastingvrij bijklussen

belastingvrij bijklussen

Ga vanaf nu belastingvrij bijklussen

 

Je hebt er hoogstwaarschijnlijk al iets over opgevangen maar sinds 15 juli dit jaar is het mogelijk om onbelast bij te verdienen tot 6.130 euro per jaar, met een maximum van 510,83 euro per maand.Opgelet, het gaat enkel over bijverdienen. Dit fiscaal gunstregime telt enkel voor wie al een hoofdberoep heeft. Wie als gepensioneerde wil bijverdienen, hoeft uiteraard geen hoofdberoep meer te hebben om te genieten van deze nieuwe regel.

U kunt onbelast bijklussen als u..

  • Werknemer bent en minstens 4/5 werkt.
  • Zelfstandige bent in hoofdberoep.
  • Gepensioneerd bent.

Hoeveel mag je zo bijverdienen?

Per jaar is het maximum bij te verdienen bedrag, 6.130 euro per jaar. Per maand is het vanaf heden dus mogelijk om tot 510,83 euro bij te verdienen (voor aj. 2019, basisbedrag 319 euro).

Uitzondering: Wanneer u in een seizoensgebonden sector werkt, wordt dit maximumbedrag opgetrokken naar iets meer dan 1.000 euro per maand. Opgelet, het jaarlijks maximum blijft 6.130 euro!

Voor elke activiteit?

Bijverdienen mag in één van de volgende sectoren:

Verenigingswerk, diensten van burger tot burger en de deeleconomie (die al langer van een gunstregime genoot).

  1. Verenigingswerk omvat diensten voor socioculturele verenigingen zonder winstoogmerk. Het gaat onder meer om gidsen, animators, sporttrainers. Let op verenigingswerk is niet hetzelfde als onbetaald vrijwilligerswerk (waarvoor een vrijwilliger alleen een onkostenvergoeding krijgt).
  2. Diensten van burger tot burger zijn niet-professionele diensten die u verricht voor een andere particulier. Alleen occasionele diensten zijn toegelaten (elke week het gras van de buren afrijden valt er bv. niet onder). Het gaat om diensten als: kinderoppas, bijles geven, kleine onderhoudswerken, hulp bij administratie en kleine IT-problemen oplossen.
  3. In de deeleconomie verleent u diensten via een erkend onlineplatform. Dit regime bestond al langer. De bestaande regels blijven gelden, maar het huidige maximumbedrag van 5.000 euro wordt opgetrokken tot 6.130 euro.

Het maximumbedrag telt voor de drie categorieën samen.

bijklussen.be

Heeft u interesse om bij te klussen? Dan kunt u zich als dienstverlener registreren. De overheid heeft de website www.bijklussen.be op poten gezet met meer informatie.

Heeft u nood aan een klusser? Dan kunt u ook vanaf heden daar terecht.

Beroepsverenigingen naar Grondwettelijk Hof

De Boerenbond en Unizo vinden dat de Bijkluswet oneerlijke concurrentie veroorzaakt tegenover de activiteiten van hun leden. Beide verenigingen stappen naar het Grondwettelijk Hof om de wet te laten vernietigen.

Source: Kluwer Easyweb

Maak een afspraak