Vierdaagsewerkweek geen hoogvlieger | Stremersch Accountancy
store, stacks, shelves
Zo maakt u voorraadbeheer rendabel
3 oktober 2023
Black Bike Parked Beside the Trees
In de kijker: fiscaalvriendelijke voordelen van alle aard
9 oktober 2023

Vierdaagsewerkweek geen hoogvlieger

black marker on notebook

De vierdaagse werkweek is vandaag in slechts zes procent van de Vlaamse kmo?s ingevoerd, blijkt uit een onderzoek van hr-dienstverlener SD Worx.

De arbeidsdeal van de federale regering met als doel meer mensen aan het werk te krijgen en flexibiliteit te stimuleren is geen overdonderend succes. De vierdaagsewerkweek bijvoorbeeld, waarbij voltijdse werknemers aan hun werkgever kunnen vragen om hun job in vier dagen te presteren, wordt amper toegepast. Het systeem, dat komt overwaaien uit de bouw waarbij , is sinds november 2022 opengesteld voor alle sectoren. Werkgevers zijn evenwel niet verplicht om het in te voeren.

Strijd om talent

Zes maanden na de invoering maakt slechts 6 procent van de Vlaamse kmo?s gebruik van de vierdaagsewerkweek, onderzocht SD Worx. Kleine en middelgrote ondernemingen hebben wel interesse in het systeem, zo blijkt uit het onderzoek, maar houden voorlopig vast aan de traditionele vijfdaagsewerkweek, mogelijk uit angst voor een verlaagde productiviteit bij werknemers.

Nochtans kan de vierdaagsewerkweek kmo?s helpen in de zoektocht naar personeel. Flexibiliteit in werktijden is een van de belangrijkste voorwaarden die jonge werknemers vooropstellen.

Vierdaagsewerkweek voor ambtenaren

Ook ambtenaren kunnen sinds kort overigens van de vierdagenwerkweek gebruikmaken. Het Koninklijk Besluit van minister De Sutter werd twee weken geleden door de regering goedgekeurd. Ambtenaren kunnen trouwens nog flexibeler omgaan met hun werktijden: ze kunnen kiezen voor een wisselende weekrooster, waarbij ze de ene week meer werken en de andere minder.